• Palletiseer oplossingen - Detail: Geformeerde laag

  Palletiseer oplossingen - Detail: Geformeerde laag

 • Transport oplossingen - Detail: Productlift

  Transport oplossingen - Detail: Productlift

 • Palletiseer oplossingen - Detail: Formeren van de laag

  Palletiseer oplossingen - Detail: Formeren van de laag

 • Transport oplossingen - Detail: Dozen toevoerbanen met bochten

  Transport oplossingen - Detail: Dozen toevoerbanen met bochten

 • Palletiseer oplossingen - Detail: Palletlading

  Palletiseer oplossingen - Detail: Palletlading

 • Transport oplossingen - Detail: Productliften

  Transport oplossingen - Detail: Productliften

 • Palletiseer oplossingen - Detail: Product manipulator

  Palletiseer oplossingen - Detail: Product manipulator

 • Transport oplossingen - Detail: Transportbanen

  Transport oplossingen - Detail: Transportbanen


Matco - Loparex

Loparex profiteert van uniek verpakkingssysteem voor rollen

Loparex is gespecialiseerd in het coaten van papier en film. Elk uur produceert het bedrijf uit Apeldoorn een groot aantal rollen, die tot voor kort allemaal handmatig werden verpakt in karton en plastic. Dankzij een uniek transport- en verpakkingssysteem van Matco en Nedpack worden alle rollen nu volledig automatisch gewikkeld in folie. Dat scheelt niet alleen veel mankracht, maar ook verpakkingsmateriaal.

Bedrijf: Loparex
Vestiging: Apeldoorn
Integrator: Matco
Activiteit: productie van release liners
Oplossing: Uniek transport- en verpakkingssysteem met geïntegreerde foliewikkelaar
Bijzonderheid: Speciaal ontwikkelde ladingdragers met RFID-tags

Elke week verlaten een groot aantal rollen met gecoat papier of film de fabriek van Loparex. Het materiaal doet dienst als release liner, oftewel de achterkant van stickers, tapes, pleisters en andere producten met een lijmlaag. Omdat de producten van Loparex in veel verschillende toepassingen worden gebruikt, kent het bedrijf een grote diversiteit in afmetingen en gewicht van de rollen.

Loparex Apeldoorn - Matco

Tot voor kort werden alle rollen voor verzending ingepakt in karton en/of plastic, dichtgeplakt met tape. Een handmatige klus die per rol te veel tijd in beslag nam. “Dat was een zwaar, tijdrovend en daardoor kostbaar proces. Omdat het handwerk was, zagen we bovendien grote verschillen in de kwaliteit van de afwerking. De ene operator is nu eenmaal bedrevener in dit werk dan de andere”, vertelt Johan Put, proces engineer van Loparex.

Sneller, beter en goedkoper
Loparex zocht een methode om de rollen sneller, beter en goedkoper te verpakken. Daarvoor schakelde het bedrijf Nedpack Diensten in. “Wij hebben in totaal met vijf partijen gesproken. De combinatie Matco-Nedapck was de enige die kon leveren wat wij wilden. Wat daarnaast in hun voordeel pleitte, is dat Nedpack al eerder naar tevredenheid aanpassingen in onze transport- en eindverpakkingssystemen had doorgevoerd”, verklaart Put.

Waarmee de combinatie Matco - Nedpack zich vooral onderscheidde, was een creatief ontwerp dat de mogelijkheid bood om de rollen langs dezelfde zijde in- en uit te voeren. De andere partijen zagen alleen mogelijkheden voor een verpakkingssysteem met tegenovergestelde in- en uitvoerrichtingen. “Dat zagen we niet zitten vanwege de beperkte ruimte die we hadden. Het ontwerp past precies. Bovendien leidt een tegenovergestelde in- en uitvoerrichting tot kruisend verkeer, en dat wilden wij per se voorkomen”, stelt Put.

Manipulator met foliewikkelaar
Het nieuwe verpakkingssysteem begint op het moment dat de rollen van de productielijn afkomen. Elke rol wordt op een interne ladingdrager geplaatst die speciaal door Nedpack is ontworpen. Elke ladingdrager beschikt over een RFID-tag, die wordt gekoppeld aan de rol die erop ligt. Via een transportsysteem dat is opgebouwd uit bestaande, volledig gereviseerde transportbanen, wordt de ladingdrager met rol naar het verpakkingsstation getransporteerd.

Loparex Apeldoorn - roltransport

Het verpakkingsstation bestaat uit een foliewikkelaar en een manipulator die is voorzien van walsrollen. Met de manipulator wordt de rol van de ladingdrager opgetild, waarna één van de walsrollen automatisch begint te draaien. Het gevolg is dat ook de rol om zijn as draait en daardoor automatisch in folie wordt gewikkeld. Als de hele rol in folie is verpakt, wordt die door de manipulator terug op de ladingdrager geplaatst. Die wordt vervolgens naar het bestaande eindverpakkingsstation getransporteerd, waar de rol op een standaard pallet wordt geplaatst. Nadat de RFID-tag is leeggemaakt, gaat de lege ladingdrager weer terug het systeem in.

Complexe besturing
Wat de besturing van het nieuwe verpakkingssysteem complex maakt, is de grote diversiteit in de rollen. De diameter kan variëren van 350 tot 1500 millimeter, de lengte van 400 tot 2100 millimeter. Voordat de rol daarom bij het verpakkingsstation arriveert, wordt daarom automatisch de diameter en de lengte gemeten. Op basis daarvan berekent het systeem hoe vaak de rol moet worden gewikkeld en hoe lang de aangedreven walsrol moet draaien.

Sinds februari 2014 maakt Loparex naar volle tevredenheid gebruik van het nieuwe verpakkingssysteem, dat afhankelijk van de afmetingen een capaciteit van 20 tot 35 rollen per uur biedt. “De ideeën voor automatisering van het verpakkingsproces bestonden al langer, maar zijn nu eindelijk gerealiseerd. Nedpack heeft perfect werk verricht en het systeem zelfs een week eerder opgeleverd dan gepland. Ze zijn hun afspraken nagekomen en hebben bijvoorbeeld ook onze veiligheidseisen volledig gerespecteerd. Dat is niet altijd vanzelfsprekend”, heeft Put ervaren.

Snel terugverdiend
De voordelen van de nieuwe werkwijze zijn groot. Loparex heeft nu minder verpakkingsmateriaal nodig. Bovendien hebben we nu helemaal geen karton meer nodig, wat enorm in opslagruimte scheelt.”

Daarnaast is het nieuwe verpakkingsproces een stuk sneller. Een operator die voorheen al snel tien minuten per rol bezig was, is nu alleen nog maar een paar minuten kwijt met het plaatsen van de verpakte rol op de standaard pallet. Aan het verpakken zelf komt geen operator meer te pas. “Het verpakkingsproces is nu geen taak van de expeditieafdeling meer, maar van de operators die de productielijn bedienen. “Ook de medewerkers zijn blij met het systeem. Hun werk is nu veel minder arbeidsintensief geworden.”